fbpx

Nawet nie próbuj

Charles Bukowski

Czy chodzi o grę ma wyścigach, czy życie, ostatecznie to wszystko nie ma wiele sensu, prawda? A jednak jest cudowne – jak DRAGMA z absyntem, oliwkami martini i kroplą likieru maraschino.

 

Potrzebujesz

40 ml DRAGMA Wermut Biały Extra Dry

20 ml DRAGMA Wermut Czerwony Słodki

5 ml likieru Maraschino

10 ml syropu rozmarynowego

10 g świeżego rozmarynu
250 ml gorącej wody
400 g cukru
Zagotuj wodę, dodaj cukier i rozmaryn. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Zostaw na kilka godzin do ostygnięcia. Przecedź usuwając gałązki rozmarynu.

10 ml marynaty z oliwek

1 szklanka zielonych oliwek
500 ml wody
2 łyżki stołowe octu winnego
2 łyżki stołowe soli
Włóż oliwki do szklanego słoika i dobrze wyciśnij je drewnianą łyżką, aby uwolnić ich naturalny sok. Wymieszaj wodę, ocet i sól i zalej oliwki. Upewnij się, że mieszanina zakrywa oliwki, ale zostaw trochę przestrzeni na górze słoika. Szczelnie zamknij pojemnik pokrywką i energicznie nim potrząśnij. To pozwoli oliwkom uwolnić więcej smaku. Przechowuj słoik w lodówce i pamiętaj o ponownym wstrząśnięciu przed użyciem soku. Im dłużej przetrzymujesz miksturę tym jej smak staje się wyraźniejszy.

150 ml toniku

5 ml absyntu

Zielone oliwki

Łatwe, a zaimponujesz znajomym

Highball

Stirring - dobrze wymieszaj

Sposób przyrządzenia

Do szklanicy barmańskiej wlej wszystkie składniki z wyjątkiem toniku.

Zamieszaj razem z kostkami lodu. Następnie przecedź.

Do szklanki wrzuć rozmaryn, oliwki z marynaty oraz kostki lodu.

Przelej wymieszane składniki ze szklanicy barmańskiej.

Dopełnij tonikiem.

„Naperfumuj” absyntem w aerozolu i udekoruj zielonymi oliwkami.

Spróbuj też...

ODKRYJ...

Ręka Boga

Wytrawny jak Diego na murawie i niegrzeczny jak Maradona poza nią.

ODKRYJ...

Piękny jak ja

Bogaty jak repertuar ciosów Mistrza i słodki jak widok Sonny’ego Listona na deskach – bo skromność jest przereklamowana.

ODKRYJ...

Geniusz żyje wiecznie

Surrealistyczna, lawendowa fantazja z motylem – prostuje wąsy!