Charles Bukowski
Czy chodzi o grę ma wyścigach, czy życie, ostatecznie to wszystko nie ma wiele sensu, prawda? A jednak jest cudowne – jak DRAGMA z absyntem, oliwkami martini i kroplą likieru maraschino.
Potrzebujesz
40 ml DRAGMA Wermut Biały Extra Dry
20 ml DRAGMA Wermut Czerwony Słodki
5 ml likieru Maraschino
10 ml syropu rozmarynowego
10 g świeżego rozmarynu
250 ml gorącej wody
400 g cukru
Zagotuj wodę, dodaj cukier i rozmaryn. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Zostaw na kilka godzin do ostygnięcia. Przecedź usuwając gałązki rozmarynu.
10 ml marynaty z oliwek
1 szklanka zielonych oliwek
500 ml wody
2 łyżki stołowe octu winnego
2 łyżki stołowe soli
Włóż oliwki do szklanego słoika i dobrze wyciśnij je drewnianą łyżką, aby uwolnić ich naturalny sok. Wymieszaj wodę, ocet i sól i zalej oliwki. Upewnij się, że mieszanina zakrywa oliwki, ale zostaw trochę przestrzeni na górze słoika. Szczelnie zamknij pojemnik pokrywką i energicznie nim potrząśnij. To pozwoli oliwkom uwolnić więcej smaku. Przechowuj słoik w lodówce i pamiętaj o ponownym wstrząśnięciu przed użyciem soku. Im dłużej przetrzymujesz miksturę tym jej smak staje się wyraźniejszy.
150 ml toniku
5 ml absyntu
Zielone oliwki
Łatwe, a zaimponujesz znajomym
Highball
Stirring - dobrze wymieszaj