W XVI wieku…
wprowadzano w Polsce regulacje, które miały uniemożliwić fałszowanie wina –zakazując dodawania do niego m.in. ziół czy mocnego alkoholu. Na szczęście przekorę mamy we krwi – czasem wystarczy jej szczypta, by, łamiąc reguły, stworzyć coś wyjątkowego.
Szczypta – czy też, jak pisano w staropolskich przepisach, dragma – to klucz do udanego wermutu. Dragma cynamonu, imbiru, tatarskiego ziela, indyjskiej nardy czy kopytnika – dodając je ukradkiem do wina wraz z kroplą gorzałki, nasi przekorni przodkowie doby renesansu robili wermuty kilkaset lat przed tym, zanim zajęli się tym Włosi
Dziś…
w duchu tej samej przewrotności – stworzyliśmy DRAGMĘ, pierwszy polski rzemieślniczy wermut naszych czasów. Niech przekora znów szerokim strumieniem popłynie w naszych żyłach! Z czystej przekory na kilka dni udostępniamy także kod rabatowy uprawniając do zniżki za uważne czytanie … Kod rabatowy to „007”. Gratulujemy jego odnalezienia.
Kto stoi za DRAGMĄ?
Kasia, Konrad, Dominik, Balazs, Kuba, Iza, Tomek i Manos, Bogumił
To my: silna grupa pod wezwaniem. Marzyciele i niebieskie ptaki o nieprzeciętnych charakterach i takichż dokonaniach.
Nasze połączone życiorysy to prawie ćwierć wieku, z czego blisko sto lat spędzili w sumie w restauracjach, barach, hotelach i winnicach, w tuzinach krajów na trzech kontynentach. Tysiące godzin szkoleń i degustacji, w pięciu różnych językach i temperaturach od – 35 do 40°C. Kilka gwiazdek Michelin, nagrody Top 50 i dziesiątki wyróżnień indywidualnych…
A oprócz tego niezliczona liczba szalonych przygód, nieoczekiwanych zwrotów akcji i zagrań, którymi zaskakiwaliśmy wszystkich, a najbardziej samych siebie.
Wspólnie doszliśmy do wniosku, że jest jedna rzecz, której żadne z nas dotąd nie robiło – a mianowicie DRAGMA. Więc, z czystej przekory, ją zrobiliśmy.
Bogumił Rychlak
twórca receptury edycji 2022
Za dnia wykładowca akademicki i tłumacz, nocami przeistacza się w alkoholowego archeologa, detektywa i wynalazcę. W mrocznych bibliotecznych salach i zapomnianych archiwach odkrywa zapomniane receptury, by później odtwarzać je i kreować na ich bazie własne przepisy w swoim alchemicznym laboratorium. Ma na swoim koncie m.in. receptury docenianych, produkowanych we Francji absyntów. Przekorny, entuzjastyczny pasjonata, który nigdy nie spoczywa na laurach – tylko on mógł upojną wizję DRAGMY przekuć w rzeczywistość.
Balazs Haga
enolog
Dobry duch edycji 2022. Wcielił recepturę DRAGMY w życie i zadbał by wyeksponować w jej smaku wszystkie składniki. Obecnie Balazs jest głównym enologiem w winnicy Kristinus, gdzie przeprowadza pełną konwersję winnicy na biodynamiczną. Regularnie prowadzi kursy z uprawy organicznej i biodynamicznej dla winiarzy na Węgrzech. Doświadczenie zdobywał w Nowej Zelandii, a następnie na Węgrzech, Włoszech, czy Francji.