fbpx

Geniusz żyje wiecznie

Salvador Dali

Surrealistyczna, lawendowa fantazja z motylem – prostuje wąsy!.

Potrzebujesz

30 ml DRAGMA Wermut Biały Extra Dry
10 ml wódki

20 ml syropu szałwiowo- maślanego

Syrop Szałwiowo – Maślany
400 ml gorącej wody 500 g cukru 100 g masła 30 g świeżej szałwii 2 g świeżej lawendy
Do gorącej wody dodaj lawendę i szałwię, a następnie podgrzewaj przez 25 minut. Przecedź, dodaj masło oraz cukier. Podgrzewaj mieszając aż do pełnego rozpuszczenia. Ostudź.

10 ml roztworu kwasowego (1 część kwasku na 10 części wody)
Białko
Lawendowy cukier (Zmiksuj w blenderze świeżą lawendę z cukrem w proporcji 1:20 na pył)

Cukrowy motyl

Gałązka lawendy

Troszkę się trzeba napocić...

Kieliszek typu coupe

Trzeba szejkować (i to 2 razy)!

Sposób przyrządzenia

Na kieliszku zrób obwódkę (crustę) z lawendowego cukru.

Wymieszaj wszystkie składniki w shakerze bez lodu, aby uzyskać puszystą pianę. Następnie dodaj kilka kostek lodu i wymieszaj ponownie.

Przelej koktajl do kieliszka jednocześnie przecedzając. Udekoruj gałązką lawendy oraz cukrowym motylem – pilnuj, żeby nie odleciał.

Spróbuj też...

ODKRYJ...

Ręka Boga

Wytrawny jak Diego na murawie i niegrzeczny jak Maradona poza nią.

ODKRYJ...

Piękny jak ja

Bogaty jak repertuar ciosów Mistrza i słodki jak widok Sonny’ego Listona na deskach – bo skromność jest przereklamowana.

ODKRYJ...

Urodzona do tego

Dziewiczo niewinny, ale nie dajcie się zwieść pozorom – ma pazur!