19.07.2022
10:39
Wermut jest alkoholem niezwykle uniwersalnym. Znakomicie sprawdza się jako aperitif przed posiłkiem, jak i digestif zaraz po nim. Może być pity solo oraz w cocktailach. Czasami, jak chociażby w przypadku cocktailu Martini, wystarczy jego niewielka część, by całkowicie odmienić smak drinka. Również w przypadku łączenia z jedzeniem wermuty nie mają sobie równych.
W DRAGMIE przeprowadziliśmy dziesiątki degustacji, aby znaleźć te najlepsze sposoby serwowania wermutu oraz najlepsze połączenia. Poniżej efekty naszej ciężkiej pracy:
Obowiązkowo pijemy DRAGMĘ w kieliszku do wina. Taki sposób pozwala cieszyć się smakiem i aromatem w pełni. Kompleksowy smak i długi finisz daje się najlepiej poznać w kieliszku. Dodatkową zaletą tego sposobu jest to, że trzymając kieliszek za nóżkę, nie ogrzewamy go ręką (w końcu nasze ciało ma temperaturę 36,6)
Ze szczyptą świeżo mielonego pieprzu – pikantność pieprzu podkreśla i uwypukla smak, a jednocześnie doskonale współgra z sokami żołądkowymi wpływając na trawienie i apetyt
Z plasterkiem pomarańczy – jeśli chcemy podbić słodycz wermutu
Z plasterkiem cytryny – jeżeli zależy nam na większej świeżości i kwasowości
Z plasterkiem grapefruita – jeżeli chcemy nieco więcej gorzkiego posmaku
W Negroni – czerwona słodka DRAGMA znakomicie łączy się z dobrym ginem i Campari. Cocktail zyskuje piękny aromat, słodkie czerwone owoce w posmaku i nieco słodyczy na finiszu. Jednocześnie zachowuje zwiewność. DRAGMA nie jest słodzona karmelem i dzięki temu Negroni nie staje się zbyt ciężkie i przytłaczające.
Rekomendowane przez nas proporcje to 1 porcja DRAGMY, 1 porcja dobrego ginu, 1 porcja Campari i mała łyżeczka octu balsamicznego.
W Vesper Martini – cocktail znany z „Casino Royal” również pozwala DRAGMIE zabłysnąć. Półwytrawny, oleisty charakter białego wermutu doskonale balansuje ostrość wódki i ginu.
W przypadku tego przepisu rekomendujemy klasykę: 3 porce ginu, 1 porcja wódki, pół porcji DRAGMY i zest z cytryny.
Z Prosecco w formie szprycera. DRAGMA Spritz to propozycja na lato. W zależności od pożądanej słodyczy i intensywności dozujemy więcej wermutu, lub wina musującego. Nam najbardziej smakuje w proporcjach 1:1.
W cocktailu – Umiarkowane umiarkowanie – nasza autorska wersja Negroni. Przygotowana przez Manosa jako alternatywa dla miłośników klasyki. Proste do przyrządzenia, a efekt robi wrażenie na wszystkich. Cały przepis na: https://dragma.pl/recipes/umiarkowane-umiarkowanie