fbpx
Date

19.07.2022

Date

10:39

Date

Konrad

Wermut jest alkoholem niezwykle uniwersalnym. Znakomicie sprawdza się jako aperitif przed posiłkiem, jak i digestif zaraz po nim. Może być pity solo oraz w cocktailach. Czasami, jak chociażby w przypadku cocktailu Martini, wystarczy jego niewielka część, by całkowicie odmienić smak drinka. Również w przypadku łączenia z jedzeniem wermuty nie mają sobie równych.

W DRAGMIE przeprowadziliśmy dziesiątki degustacji, aby znaleźć te najlepsze sposoby serwowania wermutu oraz najlepsze połączenia. Poniżej efekty naszej ciężkiej pracy:

Obowiązkowo pijemy DRAGMĘ w kieliszku do wina. Taki sposób pozwala cieszyć się smakiem i aromatem w pełni. Kompleksowy smak i długi finisz daje się najlepiej poznać w kieliszku. Dodatkową zaletą tego sposobu jest to, że trzymając kieliszek za nóżkę, nie ogrzewamy go ręką (w końcu nasze ciało ma temperaturę 36,6)

Ze szczyptą świeżo mielonego pieprzu – pikantność pieprzu podkreśla i uwypukla smak, a jednocześnie doskonale współgra z sokami żołądkowymi wpływając na trawienie i apetyt

Z plasterkiem pomarańczy – jeśli chcemy podbić słodycz wermutu

Z plasterkiem cytryny – jeżeli zależy nam na większej świeżości i kwasowości

Z plasterkiem grapefruita – jeżeli chcemy nieco więcej gorzkiego posmaku

W Negroni – czerwona słodka DRAGMA znakomicie łączy się z dobrym ginem i Campari. Cocktail zyskuje piękny aromat, słodkie czerwone owoce w posmaku i nieco słodyczy na finiszu. Jednocześnie zachowuje zwiewność. DRAGMA nie jest słodzona karmelem i dzięki temu Negroni nie staje się zbyt ciężkie i przytłaczające.

Rekomendowane przez nas proporcje to 1 porcja DRAGMY, 1 porcja dobrego ginu, 1 porcja Campari i mała łyżeczka octu balsamicznego.

W Vesper Martini – cocktail znany z „Casino Royal” również pozwala DRAGMIE zabłysnąć. Półwytrawny, oleisty charakter białego wermutu doskonale balansuje ostrość wódki i ginu.

W przypadku tego przepisu rekomendujemy klasykę: 3 porce ginu, 1 porcja wódki, pół porcji DRAGMY i zest z cytryny.

Z Prosecco w formie szprycera. DRAGMA Spritz to propozycja na lato. W zależności od pożądanej słodyczy i intensywności dozujemy więcej wermutu, lub wina musującego. Nam najbardziej smakuje w proporcjach 1:1.

W cocktailu – Umiarkowane umiarkowanie – nasza autorska wersja Negroni. Przygotowana przez Manosa jako alternatywa dla miłośników klasyki. Proste do przyrządzenia, a efekt robi wrażenie na wszystkich. Cały przepis na: https://dragma.pl/recipes/umiarkowane-umiarkowanie

Przekorny Manos…

Więcej przekornych historii...

Włosi wiedzą, że rzemieślniczo znaczy lepiej

Rzemieślniczy piekarze z włoskiej miejscowości Altamura wygrali kulinarną wojnę i sprawili, że McDonald’s – sieciowy bar szybkiej obsługi opuszczał miasto pod osłoną nocy…

Wermut na ekranie

James Bond, Meryl Streep, Leonardo DiCaprio i Chandler Bing – oni wszyscy popijali wermut na planie…
3…2…1… Akcja!

Przekorny winiarz i przekorny Furmint!

János Árvay, to jedna z najbardziej kultowych, a zarazem cichych postaci w świecie wina. W cieniu splendoru zajmuje się winem już niemal 50 lat, tworząc najlepsze wina w regionie.