fbpx
Date

26.08.2022

Date

10:53

Date

Konrad

Wermut znów jest ‘en vogue’ (na topie / w modzie) jak napisali brytyjscy krytycy alkoholowi z London Wines & Spirits Show., dodając przy tym, że mają nadzieję iż tym razem jakościowe rzemieślnicze wermuty zostaną z nami na dłużej.

Jak stwierdzili – obecnie wszystkie oczy skierowane są na wino bazowe, które stanowi o charakterze wermutu. Czasy kiedy wielcy producenci używają anonimowych mieszanek win kiepskiej jakości muszą odejść w zapomnienie.

Poniżej krótkie wyjaśnienie najpopularniejszych stylów:


WERMUT WYTRAWNY (Dry)

• Maksymalnie 50g/l cukru
• Od 16 do 22% alkoholu
• Zwykle kolor biały lub słomkowy

WERMUT PÓŁWYTRAWNY (Extra Dry)

• Maksymalnie 80g/l cukru
• Od 15 do 22% alkoholu (większość mieści się w przedziale 15%-15,5%)
• Zwykle kolor biały lub słomkowy

SŁODKI WERMUT (Sweet) – zwany też stylem „turyńskim” (di Torino)
• od 130g/l do 200g/l cukru
• Od 14,5 do 22% ABV
• W przypadku większości wermutów dosładzanych karmelem – kolor od ciemno bursztynowego do ciemnobrązowego (DRAGMA nie jest dosładzana karmelem, stąd piękna rubinowa barwa)
• Większość wermutów zawiera barwnik karmelowy

WERMUT BIAŁY (Bianco lub blanc)
• Poziom cukru nie jest prawnie określony, ale zwykle prawie tak wysoki jak w słodkim wermucie
• Od 14,5 do 22% alkoholu
• Zwykle kolor biały lub słomkowy
• Bardziej ziołowy – apteczny charakter

WERMUT Chinato
To swoista hybryda między wermutem (zwykle słodkim lub bianco) i napojem alkoholowym Chinato
• Zawiera korę chinowca jako element nadający gorycz
• Od 14,5 do 22% alkoholu
• Może być w kolorze białym i czerwonym
• Może występować w wersji słodkiej, lub wytrawnej

CHINATO
Nie jest to technicznie wermut. W przeciwieństwie do wermutu chinato nie zawiera piołunu (stąd nie może nazywać się wermutem), a jedynie chininę, która nadaje gorycz.
• Zawartość cukru podobna do słodkiego wermutu
• Od 14,5 do 22% alkoholu
• Mniej ziołowy niż wermut
• Zwykle występuje w odmianie czerwonej

AMERICANO
Nie chodzi o kawę, a połączenie wermutu z gorzkimi alpejskimi ziołami o korzennym posmaku.
• Zwykle nieco bardziej wytrawny od wermutu w stylu dry, ale równie dobrze może występować w słodszych wersjach
• Od 14,5 do 22% alkoholu
• Może występować jako wermut biały lub czerwony


Więcej przekornych historii...

Pieprzony renesans, czyli przedwermutowa polska literatura

Polacy nie gęsi też swój wermut mają, czyli ojciec literatury polskiej Mikołaj Rey pierwszym foodie piszącym o wermucie!

Sportowcy, gospodynie i ilość – czyli jak kiedyś reklamowano wermut

Suplement diety dla sportowców, przyjaciel gospodyń domowych oraz ilość, a nie jakość… Jak kiedyś reklamowano wermut?

Przekorny naturalista na czele DRAGMY

Nie lubię określania biodynamików i naturalistów mianem buntowników. To nie bunt, a powrót na właściwą ścieżkę, ścieżkę szacunku do natury.