Joanna d’Arc
Dziewiczo niewinny, ale nie dajcie się zwieść pozorom – ma pazur!
Potrzebujesz
60 ml DRAGMA Wermut Biały Extra Dry
5 ml syropu Falernum
150 ml dobrego jasnego rumu
Skórka starta z 4 limonek
20 goździków
25 g świeżego imbiru
90 ml świeżo wyciśniętego i przecedzonego soku z limonki
250 ml ostudzonego syropu cukrowego (zrobionego w proporcji 1:1)
30 g płatków migdałów
Goździki i migdały upraż na patelni na brązowy kolor. Imbir sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami lub bardzo drobno posiekaj. Do słoika wrzuć startą skórkę z limonek, uprażone migdały i goździki oraz imbir. Dodaj rum i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po upływie doby przecedź zawartość słoika przez sitko/gazę i odciśnij. Do płynu dodaj sok z limonki i syrop cukrowy. Przelej do butelki.
Dym z kory wiśni
Bez pistoletu do nadymiania nawet się nie zabieraj za przygotowanie
Szklanka Old Fashioned
Stirring - dobrze wymieszaj
