fbpx
Date

06.06.2022

Date

6:27

Date

Konrad

Podstawą białego wermutu DRAGMA Extra Dry jest wino Furmint 2017 od Janosa Arvaya.

To wino, które wprawia w zachwyty ekspertów i krytyków winiarskich. Opisują je oni w swych recenzjach jako “wysublimowane wino o wysokiej kwasowości, a także mineralności z pięknym balansem pomiędzy aromatami brzoskwiń oraz aromatami przypraw korzennych i nutami dymnymi”. My, po wspólnej degustacji z winiarzem nie poprzestaliśmy na zachwytach, ale postanowiliśmy zaprosić go do współpracy. Chcieliśmy, aby nasz biały wermut miał jako bazę wino wyjątkowe, a nie anonimową mieszankę nieznanego pochodzenia. Propozycja wykorzystania świetnego wina – dodatkowo z rocznika 2017, uznanego za jeden z najlepszych roczników w historii Tokaju, do produkcji białego wermutu była czymś co wprawiło w osłupienie nie tylko winiarza, ale i całą jego rodzinę… Przekorni posługują się jednak własnym językiem i szybko znaleźliśmy nić porozumienia. Musieliśmy jednak obiecać, że nasz wermut będzie wyjątkowy oraz, że nie zmarnujemy ani jednej kropli wina. Tak właśnie zaczęła się współpraca DRAGMY z Janosem Arvayem – winiarzem legendą. Poznajcie jego niezwykłą historię.

János Árvay, to jedna z najbardziej kultowych, a zarazem cichych postaci w świecie wina. W cieniu splendoru zajmuje się winem już niemal 50 lat, tworząc najlepsze wina w regionie. Historia jego miłości do wina rozpoczęła się od 450 krzewów winorośli w winnicy Meggyes, które otrzymał jako prezent ślubny. Ten moment wyznaczył kierunek jego dalszego życia.

Z czasem mała winnica zaczęła się systematycznie rozrastać, podobnie jak umiejętności Janosa. Winiarz uczył się i eksperymentował współpracując z różnymi producentami. Najpierw, w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych pracował dla państwowego giganta, później zaś został głównym enologiem w winnicy Disznoko. To właśnie tam, w latach dziewięćdziesiątych wprowadził nowe standardy jakości tworząc dominujący do dzisiaj styl tokajskich win zwany “stylem Disznoko”. Ten styl z miejsca stał się wyznacznikiem oraz wzorcem do naśladowania dla wszystkich producentów z regionu. W 1999 roku, wspólnie z Krisztianem Sauską otworzył winnicę Arvay & Co. Współpraca ta nie trwała jednak długo, gdyż skupionemu na jakości Arvayowi przestał odpowiadać coraz bardziej komercyjny charakter biznesu. Winiarz zdecydował się opuścić wspólnika i od 2008 roku skupił się wyłącznie na rodzinnej winnicy, która w międzyczasie rozrosłą się do 17 hektarów najlepszych parceli w okolicy wsi Ratka. Potwierdzeniem jego wybitnych umiejętności były tytuły najlepszego winiarza Tokaju oraz najlepszego winiarza Węgier (2000, 2003). W roku 2017 stworzył wina będące bazą do pierwszej edycji DRAGMY ’22.

Dzięki János!

Więcej przekornych historii...

Dlaczego wermut nazywa się wermut?

Piołun jest dla wermutu tym, czy jałowiec dla ginu. Bez piołunu nie ma wermutu, więc nie dziwi fakt, że nazwa wermut (ang. vermouth) pochodzi od piołunu właśnie.

Wermut w zamierzchłych czasach…

W starożytnej Grecji wino piołunowe było antidotum na wszelkie dolegliwości zdrowotne…

Wermut – a co to jest?

Kilka zdań z gotową odpowiedzią, kiedy następnym razem zapytają Cię znajomi…